Ez a blog mindenkié, aki szeretne velünk közös projekteken dolgozva beszélgetni, jokat vihogni és esetleg együtt szomorkodni, ha a sors ugy hozza.

2010. február 28., vasárnap

Új olvasója lett a blogunknak egy majdnem nyolc éves kislány személyében!

Sziaszok lányok! Szép vasárnapot mindenkinek!

Tegnap délutánt nálunk töltötte az unokám. Ahogy meglátta az elkészített neszimet természetesen el is kérte. Nem kell mondani én örömmel oda is adtam! A délutáni gőrkorizás és kerékpározás után pihenésképpen meg kellett néznünk a blogunkat. Lépésről lépésre minden egyes munkát meg tekintettünk. Sőt még a megjegyzések elolvasásával is próbálkozott! (Most első osztályos) Nagyon tetszettek neki az elkészített munkák! Volt olyan, hogy többször is vissza kellett menni egy-egy macikához és neszihez. Megrendelését is leadta. S mivel pont ugyanolyat szeretne, mint amit Rita készített (fekete alapon rózsaszín p.nyuszi), megkérdezném Ritát, hogy szabad e?
A varrás még nem az erőssége, de az érdeklődése már egészen komoly. Talán már meg is "fertőztem"?

2010. február 27., szombat

Cinella neszije

Elkészültem én is a neszimmel. Hát mit mondjak megkűzdöttem vele rendesen. Ahogy olvastam a bejegyzéseket, mindenki olyan ügyes volt. Na én nem.  :-( Az úgy kezdődött, hogy először fordítva varrtam bele a zippet, és mivel jó apró öltéssel csináltam alig bírtam kibontani. Majd komoly logikai művelet következett részemről, hogy a zipp második felét is be tudjam varrni, de sikerült! Ezután úgy gondoltam most már minden rendben, de nem. Rossz felét varrtam össze a bugyinak, így a bélés most csak félig van megvarrva, mert belül ugye nem lehet láthatatlan öltéssel varrni. Szóval így jártam. Cintiának viszont nagyon tetszik, lefényképezni is alig tudtam, mert már vitte is. Közben kitalálta, hogy a macijának varrjak majd egy rendes bugyit.
Díszitést direkt nem tettem rá (függetlenül attól, hogy jól elszúrtam), mert a táskát is ebből az anyagból fogom megvarrni, így lesz egy kollekcióm. Amit majd Anyukámnak fogok adni anyák napjára. Persze nem ezt a neszit, hanem egy olyat amit sikerül jól megvarrnom! Ő nagyon szereti ezeket a színeket. A bélés és a színe ugyanolyan mintájú, csak a színe más.

1,2,3.........három az egyben

Sziasztok!Itt vagyok én is a munkáimmal. Legkevesebb hiba talán a táskánál van,igaz sem közbélés sem mágneses zár nincs,felénk nem lehet effélét kapni. A táska egy régi gyapjúszoknya újjászületése.A bugyillárisok nagyság szerint követik egymást az időben.A fiúbugyi poén akart lenni, valószínű épp ezért lett a leggyengébb.
 Torkoska pedig bőszen őrt áll egy tányér frissen sült málé és a még gőzölgő kávé mellett.
 Tudom sok még a hibám, leginkább a türelmetlenségem és a tudatlanságom az oka ezeknek.
 Bíráljátok őket őszintén, de legalább akkora szeretettel, amekkorával én készültem velük közétek.
Szép hétvégét nektek!

Táska virágokkal

Elkészültem a táskával!
Hímeztem rá virágokat is. Rózsáknak szántam, de talán jobban hasonlítanak lila babarózsához. :)
Szép hétvégét kívánok mindenkinek!

2010. február 26., péntek

Elkészült a nesszeszerem



A zippzár gondom megoldása után már könnyedén sikerült elkészíteni a nesszit. Mit gondoltok ki tudott igazából segíteni a project megvalósításában? A férjem, józan paraszti ésszel átgondolta és azt mondta ne mutassak neki semmilyen leírást, miközben fogta a zippzárt és ügyesen beforgatta. Előtte nyugodtan üldögélt, vagy a gyerekek után szaladgált, amíg kínlódtam a zippzár ideiglenes rögzítésével. Ezek után biztos nem fogom elfelejteni, hogy kell bevarrni a zippzárt nesszeszerbe vagy táskába. Ha nem lennék szakkörös, a sarokba dobtam volna a cuccot mérgemben és 1-2 hétig felé se néztem volna, de ha vállaltam a heti varrást teljesíteni is kell.

Tehát íme életem első nesszeszere, aminek azért örülök, mert a mintáját a kistáskámhoz készítettem. Igaz a hímzéssel sok időt töltöttem és mind a két oldalára kerültek madarak. Kis belső zseb is került bele. Szóval happi vaok naon. Jöhet a táska készítés.

Nesszeszerbe zippzár varrási gond

Valószínűleg egyedül vagyok problémámmal, de nem tudom bevarrni a zippzárt a nesszeszerbe. Tegnap este próbáltam először, mert eddig a hímzéssel voltam elfoglalva. A zippzár nem kerül kívülre, ahogy kellene, mivel vizuális típus vagyok úgy tűnik addig nem fog menni a dolog, amíg élőben nem látok egy zippzár varrást. Mivel ma még a fejem is szörnyen fáj, egyelőre feladtam.
Mindenesetre megmutatom az eddigi munkám, amit már egy meglévő táskához szerettem volna passzintani. A jobb oldali kiszabott anyagon a fehér virágos csík a zseb széle, mivel megtetszett ez a változat.

Táska


Sziasztok!

Kész lettem én is a táskával.
Az elejére nem tettem applikált díszt, hanem megpróbáltam kettő színből összeállítani.
A fülét a saját anyagóból készítettem, mert nem kaptam hozzá hevedert.
Ilyenkor a fül részbe kell valamit beletenni?

2010. február 25., csütörtök

táska

Sziasztok!
Nagyon be voltam sózva, és ma este nekiestem a táskakészítésnek! (és még a pici babám is elaludt időben, hogy ezzel is segítsen) Azt gondolom, hogy jó lett. Nagyon jó volt a leírás. Nagyon köszi Dorka!!!! De azért sokszor ugráltam a géphez, hogy ránézzek, úgy néz-e ki az enyém is. Felhívom figyelmeteket az extra méretű karabínerre. :) Drága párom vásárolt be. (de legalább van) Applikálás helyett most hímzéssel próbálkoztam.
Posted by Picasa

Én is elkészültem! Projekt2



Ilyen nagyon még egyszer sem tartottam a varrástól. Húztam az időt, sehogy sem akaródzott elkezdeni. A zippzár bevarrása komoly gondokat okozott. Meg is látszik rajta. Láttam a szebbnél szebb munkákat, és nem bíztam önmagamban. Végül csak elkészült! Köszönet nektek lányok! Azért nagyon sokat tanultam már Tőletek. Köszi,köszi, köszi.........................

TÁSKA "AZUMNAK"

Elkészültem én is a táskával .
Nagyon egyszerűt választottam ,a lényeg az volt ,hogy fiús legyen!!
Mivel egyre gyakrabban jár azuram a boltba ,a  táska mindig gond volt (de én azt a nőcis táskát nem viszem ám !! )a kosár szintén gond .
Na most aztán ezt viheti !!!

Az én neszim is elkészült...

Nagyon szépen köszönöm Rita, szuper volt a leírás!







2010. február 24., szerda

Táska



Köszönöm szépen Lidércke a táska projektet,nagy öröm volt varrni!:)Kisfiam segítségével készült.A virágot egy anyagmaradékról vágtam körbe,a többi anyag vásárolt.Sajnos mágneszárat nem sikerült beszereznem.Nem lett tökéletes,de majd legközelebb.Köszönöm szépen még egyszer a leírást!:)

Zsenilia project 02



Sziasztok!
Elkészültem én is a bugyival, de lemerült a fránya fényképezőm és nincs itthon elemem, így nem tudok mutogatni. :( De ami késik az nem múlik. :D
Rita! Köszi a részletes leírást, nagyon könnyen eligazodtam. Igaz, hogy a cipzárt majdnem rosszul varrtam. A képen nem igazán láttam, hogy van megtűzve a második fele. A következő képen láttam már, hogy milyen készen és az alapján jöttem rá. A vlies vasalását épphogy nem rontottam el. Nagyon meleg volt a vasalóm! :D Időben kapcsoltam szerencsére, hogy miért gyűri és kapja össze.
Nem nagyon díszítettem, mert csak egy tarka anyagot találtam megfelelőnek, aminek van egy kis tartása is így csak egy kis masnit készítettem rá csipkéből. Az applikációhoz nem kaptam még vliesofixot, ezért az sem jöhetett szóba.
A szabást kicsit elrontottam, mert mintha csámpás lenne szegény, az íveknél mintha az egyik hosszabbra sikeredett volna. Majd lesz ez jobb is remélem! :D
A családban azért sikere volt, nagylányom lenyúlta egyből. Azt mondta, hogyha nekem nem tetszik akkor varrjak magamnak. :D A férjem reakciója: - Jé, ez egy bugyi! Férfiakról ennyit. :D
Nagyon köszönöm a segítséget! Nem is gondoltam volna magamról, hogy képes vagyok elkészíteni ezt is. Most a táskától is be vagyok gyulladva egy kicsit, még anyagot kell szereznem hozzá így ezzel is csúszok valószínűleg. :(
Jó munkát, kikapcsolódást mindenkinek! Engem teljesen kikapcsolt, nem munka volt számomra hanem pihenés.

2010. február 23., kedd

Maci, maci, maci

Mióta megvarrtam a macis "házi feladatot", a lányaim nem hagynak békén: nekik több kellene... Elkezdtem én a magam tempójában, de ez nem volt elég... A csajok kezükbe vették az irányítást.
Ők is varrják a macikat. Először körberajzolták a mintát, aztán kivágták, a képen pedig éppen varrnak! :)))

(Bocsi, ez nem tartozik szorosan a szakkör életéhez...)

Nyuszis táska

Belevágunk? :)
Ilyen lesz a kész darab, ha az én mintámat követitek.

Nem lesz bonyolult, de megint aprólékosan mutatom be, sok képpel, hogy a kezdők is tudják követni. Ha valaki úgy dönt, kihagyja a zsebet, a karabinert, vagy nem tesz bele mágneszárat, az sem gond. :)
Az alapanyagok megvannak. Kész a minta a táska elején.

1. Fogd a külső résznek szánt anyagot, és színt színére fektetve hajtsd félbe! Ha címkét is szeretnél rá, ne felejtsd el berakni a szélek közé!


2. Varrd össze, tisztázd el a szélét!


3. Most megcsináljuk a "talpát". Erre két módszer is van. Vagy háromszögeket varrsz le, mint én, vagy eleve úgy szabod a szatyrot, hogy kivágsz egy-egy téglalapot kétoldalról. Lejjebb megmutatom ezt is, rajzon.

A hajtásnál (a táska alja) jelöld meg az élet.


Fordítsd le a varrás felé, úgy, hogy a gombostű párhuzamos legyen a varrással. Tűzd hozzá! Mérj ki a csücsöktől 3-3 cm-t mindkét oldalra.


Varrd le!
 

Ha kifordítod, így néz ki:



A másik megoldás, ha így szabod a táskát:

 
4. Elkészítjük a zsebet. Körbeszegjük, majd a felső szélét letűzzük.


Rágombostűzzük a bélés anyagára a zsebet, és rátűzzük.


Jelöld me, hol akarod ketté osztani a zsebet.  Az osztás mellé tehetsz szalagra fűzött karabinert is. Én a szalagok végét mindig eltisztázom, és lekenem színtelen körömlakkal is, hogy biztosan bírja a mosást, ne bomoljon fel.


Varrd le a zsebet két részre osztó varrást, majd fordulj a tűvel, és rögzítsd a szalagot!

5. Hajtsd félbe a bélést, és színt színére fordítva varrd össze az oldalait! Arra figyelj, hogy maradjon egy 10-12 cm-es nyílás, amin keresztül majd kifordítjuk a táskát.


6. Készítsd el a sarkokat ugyanúgy, ahogy  a 3. pontnál!


7. A felső széleknél középre vasalj közbélést a hátoldalra! Ide kerül majd a mágneszár két oldala. Akár egy rátéttel is megerősítheted ott az anyagot. Én egy szívet varrtam rá a már mutatott technikával.


Jelöld meg, hogy pontosan hova fog kerülni a mágneszár! Ezt a lépést később is megteheted.


8. A pántnak szánt heveder szélét tisztázd el. Én itt is használok színtelen körömlakkot - ipari méretekben fogy nálunk. :)
Gombostűzd a külső anyagra, a szélektől egyenlő távolságra!


Ha félsz, hogy elmozdulhat, akkor akár le is varrhatod. A bélést és a külső anyagot színt színére fordítva húzd egybe! A fülek köztük vannak.


Varrd körbe! Ha kész, a meghagyott nyíláson keresztül kifordíthatod a táskát.


Itt tartunk:


9. Fordítsd be a bélést a külső részbe. A külső rész anyagát hosszabbra hagytuk, vagyis, ha a bélés csücskét a külső anyag csücskéhez tolod, így fog kinézni:

 

Gombostűzd le, majd varrd át. Nem muszáj hullámos varrással, csak én szeretem, mutatós. :)


10. Már csak a mágneszár van vissza. A nyíláson keresztül be tudsz nyúlni a bélés alá. A jelölt ponthoz képest kicsit jobbra és balra is vágj akkora rést, amilyen széles a zár "füle". Én ezt is lekenem lakkal - na, jó, talán túlbiztosítok. :)

 

Told be a mágneszár füleit a résekbe!Tedd rá az alátétet, és hajtsd le a füleket! Egy célszerszámmal sóz rá párat, hogy teljesen lesimuljon! :)



Ez után már csak a meghagyott nyílást kell láthatatlan öltésekkel levarrni, vasalni, és van egy új tatyód! :) Ugye, hogy nem volt nehéz? :)


Varrásráhagyás

Gyorsan leirom, mert ugy látom Csillának is gondja volt vele. Ez is az én hibám, a varrásráhagyásrol nem irtam egy sort sem! Elnézést érte, most megprobálom bepotolni néhány általános tippel:
  1. ha semmi nem szerepel erröl a leirásban, akkor a varrásráhagyás benne van a szabásmintában, tehát Nektek nem kell már ráhagyni, hanem a vonalon szabni.
  2. ha nincs másképp jelezve a varrásráhagyás mindig 0,75 cm ami megfelel a varrogépek talpszélességének. Igy rendkivül leegyszerüsödik a varrásráhagyás kérdése, varrj ugy hogy az anyag széle a talp szélével egyvonalban legyen és kész.
  3. mielött kiforditanád a kiforditanivalot, vágd le ovatosan a sarkokon a varrásráhagyást, a hajlatokban meg egy kis kézimunkaolloval vagdosd be néhányszor, ügyelve hogy a varrást meg ne sértsd. Ez azért szükséges, hogy kiforditás után szépen ránctalanulkifeküdjön az anyag, a sarkok pedig sarkosak és nem gömbölyüek legyenek.
  4. ha vastag vliest használtál, vágd vissza a szélét egészen a varrásig!
Azt hiszem ennyi a lényeg...és ne haragudjatok hogy a leirásba nem került bele!

Barbara neszije

Nagyobbik lánykámé lett életem első neszije. Lilát szeretett volna ugyan, de olyan karton anyagot nem találtam...viszont nekem nagyon tetszett a halálfejes!!! A végére ő is megkedvelte. Sőt ma reggel mielőtt elment a suliba kifejezetten kérte, hogy végre varrjam már a neszijét!:-)))

Hibák vannak rajta...de már tudom, hogy miért. pl. túl sokat hagytam rá a varrásra...és kicsit megcsúsztam a viszáján az összevarrásnál...ezért elcsúsztak a diszek is..és nem futnak össze.:-((( Illetve van ahol húz, meg....stb.

Na de ez legyen e legnagyobb bajom az életben, a legközelebbi már jobban sikerül:-))) Remélem legalább is. Azt hiszem a következő a nagyobbik változat lesz, bár ez olyan kis édi.

A leírás amúgy nagyon király volt Rita!!!! Köszönöm az élményt, mert nem vette el a kedvemet, SŐT!!! ,még varrni szeretnék, mert ugye "Gyakorlat teszi a mestert":-))))